velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Vynikající palačinkyPalačinky plněné sýrem
Autor: Redakce125 g hladké mouky
3 vejce
2 lžíce vody
250 ml mléka
špetka soli
olej na pečení
150 g Mascarpone
100 g Lučiny
80 g Sedlčanského Modřenínu na vaření
4 lžíce smetany 12%
50 g rozinek
40 g vlašských ořechů
30 ml brandy
sůl
1 hruška
250 ml bílého vína
4 lžíce cukru
1 ks badyánu
kousek skořice
4 ks hřebíčku
V míse rozšlehejte vejce se solí a vmíchejte do nich mouku. Těsto postupně nařeďte mlékem s vodou, a pak ho nechte v chladu asi 30 minut odpočinout. Rozinky promíchejte s brandy a nechte odstát. Hrušku oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. Cukr nasypte do rendlíku a zahřívejte, dokud se neroztaví. Když cukr začne zlátnout, rendlík odstavte, vmíchejte pokrájené hrušky a zalijte vínem. Dejte zpět na sporák a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte zvolna svařit na sirupovitou konzistenci. V misce smíchejte Mascarpone s Lučinou, přidejte ořechy a na malé kostičky pokrájený Modřenín. Nakonec vmíchejte v brandy provoněné rozinky a podle chuti přisolte. Podle potřeby lehce nařeďte smetanou tak, aby šla náplň roztírat. Z těsta upečte na lehce vymazané pánvi zlatavé palačinky. Potřete je náplní a stočte. Palačinky můžete podávat vcelku nebo nakrájené na špalíky, anebo jednoduše přeložit do šátečku. Nakonec přelijte teplým sirupem.
Náš tip
Palačinky můžete též narovnat do pekáčku, zasypat strouhaným čedarem a dát na 20 minut do trouby nahřáté na 200° C.