velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SladkostiOvocné koláčky z listového těsta s pudingem a ovocem
Autor: Redakce500 g listového těsta
250 ml mléka
½ sáčku vanilkového pudingového prášku
1 lžíce másla
moučkový cukr podle chuti
višně a jiné ovoce (např. broskve, meruňky, jablka)
krystalový cukr na posypání
vejce na potření
mouka na vál
Z pudingového prášku a mléka uvařte hladký puding, vmíchejte do něj máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Oslaďte ho moučkovým cukrem a nechte za občasného míchání vychladnout. Višně vypeckujte a ovoce nakrájejte na tenké měsíčky. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a rádlem z něj vykrájejte čtverce o straně asi 5 cm. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem vždy dva na sebe tak, aby rohy tvořily hvězdičku. Při skládání každou vrstvu potřete rozšlehaným vejcem. Na každý kousek dejte trochu pudingu, položte několik kousků ovoce, potřete vejcem, posypte krystalovým cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Po 10 minutách snižte teplotu na 180°C a koláčky upečte dozlatova.
Podávejte teplé i studené.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková