velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Oslavte příchod jara dezertyOdpalovaná hnízda
Autor: RedakcePálená hmota:
200 g vody
50 g Hery s máslovou příchutí
špetka soli
špetka cukru
400 g hladké mouky
10 vajec
Oplatkové těsto:
100 g bílků
100 g Hery s máslovou příchutí
100 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
50 g kakaa
250 g Hery s máslovou příchutí
100 g mletých vlašských ořechů
100 g bílé čokolády
100 g kondenzovaného slazeného mléka
Všechny suroviny na oplatkové těsto spojte ruční metlou do hladké hmoty a pomocí sáčku nebo zoubkované karty utvořte na plech jednotlivé pásy, ze kterých se pak vytvoří hnízdo. Pečte na 200 °C. Poté za horka stočte do velikosti připravených korpusů z odpalovaného těsta s krémem. Pruhy, které tvoří jednotlivá hnízda, je vždy před pečením dobré spojit na jednom konci do tvaru krátkého hřebenu s velmi dlouhými zuby. Stočte tak vždy jedno kompletní hnízdo. Vodu s tukem, solí a cukrem přiveďte k varu, poté vmíchejte mouku a povařte, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku. Nechte mírně vychladnout a do ještě teplé hmoty postupně vmíchejte celá vejce. Hmotu pomocí sáčku nastříkejte na vymazaný plech do tvaru větrníků a upečte troubě předehřáté na 180 °C. V misce vyšlehejte tuk s kondenzovaným slazeným mlékem, všlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmíchejte mleté vlašské ořechy. Ozdobte oplatkovým hnízdem a dozdobte vajíčky z marcipánu. Upečené vychladlé větrníčky rozkrojte na polovinu a nastříkejte na ně krém. Z jednoho větrníku tedy budete mít dvě hnízda.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Hera