velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Vánoční cukrovíNapoleonky s lískooříškovou náplní
Autor: Redakce250 g hladké mouky
125 g másla
1 vanilkový cukr
1 žloutek
1 lžíce rumu
šťáva z pomeranče
mouka na vál
moučkový cukr na obalení
Náplň:
100 g mletých lískových oříšků
50 g moučkového cukru
1-2 bílky
2 lžíce pomerančové šťávy
40 g nasekaných rozinek nebo kandované pomerančové kůry
Mouku prosejte na vál a nakrájejte na ni máslo. Přidejte vanilkový cukr a vše promněte. Postupně zapracujte žloutek, rum a podle potřeby pomerančovou šťávu. Vypracujte hladké těsto a uložte ho zabalené do fólie na půl hodiny do chladu. Smíchejte všechny přísady na náplň. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a vykrájejte kolečka. Na každé položte trošku náplně a okraj zvedněte na třech místech nahoru jako klobouk. Kousky naskládejte na pečicím papírem vyložený plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečivo upečte dorůžova, vyndejte a po částečném vychladnutí obalte v moučkovém cukru, nebo jen lehce pocukrujte. Napoleonky uložte do vhodné nádoby, aby se rozležely.
Náš tip
Náplň můžete připravit také z loupaných mandlí.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček