velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Variace z mrkveMrkvové řezy s mandlemi a citronovou polevou
Autor: RedakceTěsto:
6 vajec
250 ml oleje
250 g polohrubé mouky
sůl
1 balíček prášku do pečiva
600 g mrkve
1 pomeranč
5 lžic medu
200 g mandlí
máslo na vymaštění a strouhanka na vysypání plechu
Poleva:
100 g másla
300 g moučkového cukru
asi 5 lžic citronové šťávy
Celá vejce vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěny a postupně po kapkách zašlehejte olej. Polohrubou mouku prosejte, smíchejte se solí a s práškem do pečiva a spojte s vaječnou směsí. Mrkev omyjte, očistěte a najemno nastrouhejte. Pomeranč důkladně umyjte v horké vodě, osušte, ostrouhejte z něho kůru a vymačkejte 3 lžíce šťávy. Nastrouhanou mrkev, pomerančovou kůru a šťávu smíchanou s medem a nadrobno posekanými mandlemi přidejte do těsta a promíchejte. Těsto rovnoměrně naneste na vymazaný a vysypaný plech a v troubě vyhřáté na 180 °C upečte.
Koláč nechte vychladnout. Rozehřejte máslo a odstavte. K moučkovému cukru přimíchejte tolik citronové šťávy, aby vznikla hustá poleva. Směs potom smíchejte s rozehřátým máslem a pomocí stěrky natřete na koláč. Nechte ztuhnout a nakrájejte na řezy.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček