velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Láska prochází žaludkemMarcipánová srdíčka
Autor: Redakce2 vejce
120 g cukru moučky
vanilkový cukr
80 g másla
150 g polohrubé mouky
lžička prášku do pečiva
5 lžic mléka
lžíce rumu
hrst jemně nasekaných ořechů
hrst rozinek
150 g marcipánové hmoty
červené a zelené potravinářské barvivo
2 lžíce moučkového cukru
2-3 lžíce rumu
meruňková marmeláda
Žloutky utřete s máslem a oběma cukry do husté pěny, vmíchejte do ní rum, střídavě mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte do těsta ořechy, rozinky a sníh ušlehaný z bílků. Těsto dejte ve vrstvě asi 1,5 cm do menšího plechu s okrajem nejlépe vyloženého pečícím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 180°C a upečte. Po upečení vyjměte, nechte vychladnout na mřížce a pak vykrájejte srdíčka. Každé srdíčko pokropte rumem a potřete džemem. Marcipánovou hmotu uhněťte s moučkovým cukrem a lžící rumu, malý kousek odlomte a obarvěte na zeleno, zbylou hmotu obarvěte růžově. Vyválejte ji mezi potravinářskou folií na tenký plát a vykrájejte srdíčka, položte je na piškot. Ze zbylé hmoty vymodelujte kvítky a ze zelené lístky a rozložte je na srdíčka.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček