velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jablíčka netradičněMakový koláč s jablky
Autor: Redakce200 g polohrubé mouky
125 g másla
150 g cukru
2 vejce
8 lžic mléka
80 g máku
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce rumu
1 lžíce mleté skořice
špetka soli
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Náplň:
3 jablka
500 ml pomerančové šťávy
1 lžíce medu
1 lžíce cukru
1 lžíce citronové šťávy
V malém kastrůlku svařte pomerančovou šťávu s cukrem a medem na hustý sirup. Jablka oloupejte, překrojte na poloviny, zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a opět složte do tvaru jablečných půlek. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, 100 g cukru, mléko a špetku soli. Dvě třetiny těsta nalijte do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 23 cm). Do zbylého těsta vmíchejte mák, 50 g cukru, skořici a rum a rozetřete ho na světlé těsto. Na koláč rozložte půlky jablek, potřete je pomerančovým sirupem a pečte asi 45 minut při 170 °C. Ke konci pečení jablka ještě několikrát potřete zbylým sirupem.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček