velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Koulelo se jablíčko...Kreolský koláč
Autor: Redakce1 balení hotového křehkého těsta
2 vejce
4 lžíce krystalového cukru
60 g strouhaného kokosu
150 ml mléka
50 ml rumu
4 střední jablka
4 lžíce rozinek
špetka soli
Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte do kruhu a navinuté na válečku ho přeneste do formy. Okraje by měly být asi 2 cm vysoké. Korpus 10 minut předpékejte. Mezitím ušlehejte vejce s cukrem do pěny, přimíchejte strouhaný kokos, mléko, rum a špetku soli. Jablka oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na slabé plátky. Na předpečený koláč nalijte polovinu kokosového krému, na něj rozložte polovinu
plátků jablek, posypte je polovinou rozinek a všechno ještě jednou zopakujte. Koláč vložte do trouby a dopékejte ještě 15 minut do křupava. Teplý koláč můžete podávat s kopečkem smetanového jogurtu.
Náš tip
Rozinky na 30 minut namočte do vlažného čaje nebo rumu, aby byly vláčnější.
Info
Křehké těsto si můžete snadno a rychle udělat doma z 300 g hladké mouky, 150 g másla, 7 lžic vody, 1 lžíce citronové šťávy a špetky soli. Z másla a mouky se špetkou soli udělejte
drobenku, přidejte do ní vodu s citronovou šťávou a vypracujte těsto. Nechte ho asi 30 minut odležet v chladu.
Foto: Gurmet