velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pečení je radostKrálovské jablečné řezy
Autor: Redakce500 g polohrubé mouky
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
250 g rostlinného tuku (Hery)
2 vejce
120 g moučkového cukru
trochu mléka
tuk na vymazání plechu
Náplň
1,5 - 2 kg jablek
3 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
8 - 10 lžic pískového cukru (podle kyselosti jablek)
mletá skořice
podle chuti rozinky a oříšky
Z proseté mouky smíchané s práškem do pečiva, změklého tuku, vajec, cukru a případně mléka vypracujte vláčné těsto, které odložte do chladna odpočinout. Mezitím zbavte jablka jádřinců a nakrájejte je na plátky. Jablkové lupínky dejte do mísy, přimíchejte pudinkové prášky, cukr, skořici, propláchnuté rozinky a oříšky. Vše smíchejte a nechte 15 minut stát. Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte na plát. Jeden plát přeneste na tukem vymazaný plech, rozložte na něj jablkovou směs a zakryjte ji druhým plátem těsta. Vložte do předehřáté trouby a pomalu upečte.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček