velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Hříšně lahodná rajská jablíčkaKoláč s rajčaty
Autor: Redakce100 ml vlažné vody
15 g droždí
lžička cukru
200 g hladké mouky
4 lžíce olivového oleje
4 snítky tymiánu
sůl
Náplň
350 g lilku
2 lžíce oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
špetka chilli
svazek oregana
500 g rajčat
200 kozího čerstvého sýra
Do vlažné vody rozdrobte droždí, nasypte cukr a 2 lžíce mouky. Promíchejte a nechte droždí asi 10 minut vzejít. Pak přidejte olej a zbylou mouku, sůl, odrhnuté lístky tymiánu a vypracujte vláčné těsto. Zakryté ho nechte nakynout. Lilek omyjte, osušte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi na oleji zpěňte drobně nakrájené cibule, přidejte lilek, podlijte malou naběračkou vody a duste do měkka do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte podrcený česnek, podle chuti osolte a opepřete, můžete přidat i špetku chilli. Těsto tence rozválejte, vyložte s ním plech a nechte ještě krátce kynout. Pak ho pokryjte vrstvou lilku, posypte nasekanými lístky oregana a zakryjte na kolečka nakrájenými rajčaty. Rajčata malinko osolte a opepřete, posypte rozdrobeným sýrem, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 30 minut. Hotový koláč posypte lístky oregana.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček