velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pečeme...Koblížky ze šlehaného těsta
Autor: Redakce
250 ml mléka
30 g droždí
50 g cukru
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
4 žloutky
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 lžičky rumu
citronová kůra
80 g másla
zavařenina na plnění
olej na smažení
mouka na vál
moučkový cukr na posypání
Z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru umíchejte a nechte vzejít kvásek. Kastrůlek nebo nerezovou misku vložte do horké vodní lázně a šlehejte v ní žloutky, cukr a zbytek mléka, dokud hmota nezhoustne. Vaječnou hmotu a kvásek smíchejte s prosetou moukou, rumem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a vlažným máslem a vypracujte vláčné těsto. Nechte je zakryté utěrkou asi ¾ hodiny vykynout. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát (asi 2 cm silný) a vykrajujte kolečka. Na polovinu dejte po lžičce zavařeniny a přiklopte druhou polovinou koleček. Okraje důkladně přimáčkněte a opět vykrojte kolečka, aby se okraje zarovnaly. Kousky naskládejte na nahřátou pomoučenou utěrku, zakryjte druhou utěrkou a nechte ještě asi 20 minut kynout. Během kynutí je obraťte. Potom koblížky smažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Vlažné usmažené koblížky posypte cukrem.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková