velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Připravte se na masopust!Koblihové pletýnky
Autor: Redakce500 g hrubé mouky
špetka soli
50 g másla
50 g cukru
220 ml mléka
25 g droždí
2 kostky cukru
3 lžíce rumu
lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry
čtvrt lžičky mleté vanilky nebo přiměřeně vanilkové tresti
špetka mletého muškátového květu
tuk omega nebo olej na smažení
moučkový cukr na posypání
50 g nasekaných rozinek
Do hrnku nalijte vlažné mléko, přidejte kostky cukru, lžíci mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. V míse utřete žloutky s cukrem, rumem a máslem, přidejte 400 g proseté mouky, citrónovou kůru, muškátový květ a zadělejte vzešlým droždím. Nakonec zahustěte zbylou moukou a vypracujte vláčné těsto. Nechte ho vykynout, prohněťte a zapracujte do něj nasekané rozinky. Těsto rozdělte na stejně velké kousky, uválejte z nich dlouhé válečky, přehněte je na půl a několikrát přetočte. Rozložte je na vál, zakryjte utěrkou a nechte chvíli nakynout. Pak je usmažte v rozehřátém tuku z obou stran. Usmažené nechte na papírové utěrce odsát tuk a pak je pocukrujte.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček