velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Královské jahodyJahodové koláčky
Autor: Redakce300 g polohrubé mouky
1 vejce
100 g hery
50 g cukru
špetka soli
lžička citrónové kůry
500 g jahod
400 ml mléka
1 a ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku
40 g cukru
40 g másla
2 lžíce strouhaného kokosu
Na vál prosejte mouku, přidejte heru, cukr, sůl a rozdrobte. Do středu dejte rozklepnuté vejce, několik lžic studené vody a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte v chladu půl hodiny rozležet. Pak těsto vyválejte na plát, vykrájejte kolečka o něco větší než jsou formičky, vtiskněte ho do formiček a pokryjte kousky pečícího papíru. Ten zatižte suchou směsí (hrách, fazole, nebo k tomu určené keramické kuličky), vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut. Potom papír se zátěží vyjměte a dopečte. V kastrolu svařte mléko s pudinkovým práškem a cukrem za stálého míchání na hustý pudink, do něhož na závěr vmíchejte máslo. Když se rozpustí, postavte nádobu do studené vody a míchejte do zchladnutí. Krém dejte do sáčku a nastříkejte do upečených, vychladlých koláčků. Ozdobte jahodami a posypte kokosem.
Náš tip
Koláčky můžete také ozdobit momentálně kvetoucím jedlým kvítím.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček