velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jahodová partyJahodová roláda
Autor: Redakce4 vejce
2 lžíce citronové šťávy
140 g pískového cukru
140 g polohrubé mouky
1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry (nejlépe z dobře omytého bio citronu)
220 g smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky
250 g čerstvých jahod
2 lžíce mouky na utěrku
máslo na vymazání a mouka na vysypání papíru
Vejce našlehejte s cukrem a citronovou šťávou do husté pěny, vmíchejte do ní opatrně po lžících prosetou mouku promíchanou s citronovou kůrou. Plech vyložte pečícím papírem, potřete ho tence máslem a posypte trochu moukou. Těsto na něj stejnoměrně rozetřete. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dorůžova (10-15 minut). Upečený plát i s papírem překlopte na moukou poprášenou čistou utěrku, stočte do rolády a nechte zchladnout. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem dotuha. Plát těsta opatrně rozviňte, potřete šlehačkou, posypte nakrájenými jahodami, srolujte a nechte dobře vychladit. Povrch pocukrujte nebo potřete tenkou vrstvou šlehačky.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček