velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jihotyrolská specialitaJablečný závin se zmrzlinou
Autor: Redakcetěsto:
150 g hladké mouky
75 ml vlažné vody
špetka soli
lžička bílého vinného octa
rostlinný olej na potření
náplň:
500 g Jihotyrolských jablek CHZO (Golden Delicious nebo Gala)
50 g cukru
30 g rozdrobených piškotů
mletá skořice
rozinky
strouhaná citronová kůra
rozpuštěné máslo na potření
moučkový cukr
Zpracujte veškeré suroviny na těsto, dokud nezískáte hladkou hmotu. Potřete ji olejem a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě. Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte na menší kousky a v misce smíchejte spolu s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a rozinkami. Nakonec přidejte piškotové drobky, aby se vše dobře spojilo. Vyválejte tenký plát těsta, pokryjte jablky a zaviňte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 14 minut. Závin nakrájejte na plátky, posypte moučkovým cukrem a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.