velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
BiopotravinyHustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem
Autor: Redakce3 cibule, nakrájené na měsíčky
3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
5 lžic olivového oleje nebo přepuštěného másla
2 lžičky červené papriky
0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)
1½ l horké vody nebo vývaru
2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl, Biolinie, dm drogerie)
0,5 kg uvařené cizrny (200 g v suchém stavu)
0,5 kg očištěných bio brambor nakrájených na měsíčky nebo kostičky
velká hrst listů mangoldu (popřípadě špenátu či pórek)
sůl
pepř
dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu
Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji nebo másle. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte. Zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte do změknutí brambor, asi 15 minut. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte ponorným mixérem do krému. Vraťte zpět do polévky, ideálně přelijte přes cedník, čímž ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku z mouky. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy a ideálně nějakou čerstvou zelenou natí.
Náš tip
Na závěr můžete do polévky přidat i trošku smetany (bio kravské, sójové nebo ovesné).
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Bioabecedář Hanky Zemanové