velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Houbařská sezóna začínáHoubové lívance
Autor: Redakce500 g jedlých hub
30 g másla
lžíce oleje
250 ml mléka
1 vejce
140 g polohrubé mouky
15 g droždí
lžička cukru
sůl
zelená petrželka
tuk na lívanečník
250 g husté zakysané smetany
Do trošky mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte a počkejte, až droždí vzejde. Pak přidejte zbylé mléko, vejce, sůl, mouku a dobře promíchejte. Nechte nakynout. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Rozehřejte máslo s olejem, nasypte na něj houby a zvolna je poduste do měkka. Tekutinu vyduste, houby podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte do nich nasekanou petrželku. Do nakynutého těsta vmíchejte polovinu hub a na tukem tence potřeném lívanečníku upečte jednotlivé lívance. Na hotové rozdělte zakysanou smetanu, zbylé houby a posypte je petrželkou.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček