velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Květiny na ozdobu i k jídluČokoládový věnec
Autor: Redakce100 g hořké čokolády
50 ml červeného vína
2 vejce
60 g másla
60 g cukru
100 g polohrubé mouky
lžička skořice
půl lžičky prášku do pečiva
50 g vlašských ořechů
lžička citronové kůry
Poleva
70 g hořké čokolády
2 lžíce červeného vína
drobnokvěté růže
květy ovocných stromů
macešky či jiné jedlé květy
bílek na potření
pískový cukr na posypání
Formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Čokoládu rozlámejte, dejte do misky, přidejte víno a rozpusťte v horké vodní lázni na hladkou hmotu. Misku z vody vyjměte a nechte trochu zchladnout. Žloutky utřete s cukrem a máslem, vmíchejte do nich vlažnou čokoládu, mouku promíchanou s práškem do pečiva, nasekané ořechy a citronovou kůru. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků a špetky soli. Těsto dejte do formy, vložte do předehřáté trouby a zvolna upečte. Upečený vyklopte na mřížku a nechte zchladnout. Květy růží, nebo ovocných či jiných jedlých květů lehce potřete mírně rozšlehaným bílkem, posypte pískovým cukrem a nechte zaschnout. Čokoládu na polevu rozehřejte ve vodní lázni s vínem, moučník s ní potřete, a ještě než zcela ztuhne, ho ozdobte květy.
Náš tip
Moučník můžete potřít polevou, nechat ztuhnout a teprve chvíli před podáváním jej nahřát fénem a ozdobit květy.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček