velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravý a dietní tvarohCitronový koláč s tvarohem
Autor: Redakce250 g polohrubé mouky
150 g másla (tuku)
50 g moučkového cukru
1 žloutek
3 lžíce vody
1 lžička strouhané citronové kůry
Náplň
500 g měkkého tvarohu
3 vejce
70 g cukru
špetka mleté vanilky
šťáva z 1 citronu
1 lžička citronové kůry
100 g rozinek
1 oloupaný citron
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce mandlových lupínků
3 lžíce citrusového džemu
Z mouky, másla, žloutku, cukru a citronové kůry připravte vláčné těsto. Zabalené nechte odpočinout. Kousek těsta si nechte stranou na mřížku, zbytkem vyložte máslem vytřenou a moukou vysypanou koláčovou formu (průměr cca 22 cm), jejíž dno předtím potřete citrusovým džemem. V míse rozmíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkou, citronovou šťávou i kůrou. Vmíchejte rozinky a nalijte na těsto. Uhlaďte, povrch pokryjte tenkými plátky oloupaného citronu obalenými v cukru, mřížkou z těsta a mandlovými lupínky. Vložte do předehřáté trouby a velmi zvolna pečte asi 1 hodinu.
Info
Pozor, při vyšší teplotě trouby by moučník „vyběhl".
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček