velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Vánoční cukroví na poslední chvíliČilé pralinky
Autor: Redakce100 ml šlehačky
50 g másla
50 g cukru
dřeň z půlky vanilky
na špičku nože chilli
špetka bílého mletého pepře
150 g hořké čokolády
30 g kakaa
50 g sušených višní nebo třešní
40 ml rumu
trochu mandlových lupínků na posypání
Višně nebo třešně velmi drobně nakrájejte, zalijte rumem a nechte rozležet, nejlépe do druhého dne. Dvě lžíce mandlových lupínků nasucho lehce opečte. V hrnku převařte šlehačku s cukrem a dření z půlky vanilky, přidejte rozlámanou čokoládu, postavte do kastrolu s horkou vodou a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Nakonec přidejte máslo, kakao, chilli koření, pepř a míchejte, až se vše rozpustí a dobře spojí. Nechte trochu vychladnout, vmíchejte namočené višně a směs rozdělte do papírových košíčků. Můžete nechat napůl ztuhnout, dát do cukrářského sáčku s větší hladkou hubičkou a pak naplnit košíčky. Nakonec košíčky posypte opraženými mandlovými lupínky a nechte v chladu ztuhnout.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček