velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Lehké salátyCézar salát
Autor: Redakce300 - 400g směsi zelených salátů (hlávkový, ledový, lollo-blondo kadeřavý, římský, polníček atd.)
300 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa
krabička sardelek
2 vejce uvařená natvrdo
4 plátky libové anglické slaniny
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička cukru
2 lžíce citrónové šťávy
4 - 5 lžic oleje
1 lžíce majonézy
Sůl
čerstvě mletý pepř
bílý chléb nebo pečivo, ořech másla
Listy salátů omyjte, dejte do větší mísy se studenou vodou. Pečivo nakrájejte na kostky, lehce je opečte na pánvi s máslem. Slaninu opečte nasucho a položte na papírovou utěrku. Listy salátu sceďte, vodu vytřepte a saláty podle potřeby natrhejte nebo nakrájejte keramickým nožem. Do misky dejte tři nožem naškrábané sardelky. Přidejte hořčici, cukr, sůl, pepř a utřete je, postupně zatřete nebo zašlehejte i citrónovou šťávu a olej, nakonec vmíchejte majonézu. Saláty rozdělte do misek nebo na talíře, přidejte nakrájené grilované kuřecí maso, na osminky nakrájená vejce, zbylé na kousky nakrájené sardelky a polijte omáčkou. Ozdobte plátkem slaniny a posypte krutony.
Náš tip
Chcete-li salát opravdu lehký, majonézu vynechte.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček