velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PečemeCelozrnné bábovičky
Autor: Redakce
250 g celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
250 g hladké pšeničné mouky (nebo špaldové)
200 - 250 ml vody
1 vejce
30 g čerstvého droždí
3 lžíce hnědého cukru
špetka soli
150 ml oleje
anýz na posypání
tuk na vymazání formiček
Z trošky vlažné vody, lžičky cukru a droždí rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte a smíchejte se solí, zbylým cukrem a vmíchejte vzešlý kvásek, vodu, olej a žloutek. Vypracujte hladké vláčné těsto, podle potřeby přidejte mouku nebo vodu, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout. Potom těsto znovu propracujte, rozdělte na stejné dílky podle velikosti formiček na bábovičky (nezapomeňte, že těsto během pečení ještě znásobí objem). Formičky vymažte tukem a do každé položte kuličku těsta. Nechte opět vykynout dalších 30 minut. Pak povrch potřete bílkem a posypte anýzem. Vložte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte 20 - 30 miut dozlatova.
Tip: Bábovičky můžete posypat například hrubou solí či sezamem. Do těsta můžete také přidat více cukru, špetku skořice a rozinky.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková