velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pochoutky z bramborBramborový koláč
Autor: Redakce300 g ve slupce den předem uvařených brambor
50 g másla
špetka soli
lžička strouhané citronové kůry
100 g polohrubé nebo hrubé mouky
půl lžičky prášku do pečiva
2-3 pevné hrušky
2-3 čerstvé fíky
60 g oloupaných mandlí
krystalový cukr na posypání
Ovoce omyjte a osušte. Oloupané brambory jemně nastrouhejte, přidejte k nim nastrouhané máslo, špetku soli, citronovou kůru, mouku promíchanou s práškem do pečiva a 30 g mletých mandlí. Zpracujte do hladkého těsta. Rozválejte ho na pečicím papíře na obdélník. Tloušťka těsta by měla být asi 1 cm. Přeneste i s papírem na plech, okraje zvedněte asi 1 cm pomocí pečícího papíru. Hrušky rozčtvrťte, vykrojte jaderník, nakrájejte je na dílky a rozložte na těsto, přidejte na dílky nakrájené fíky a posypte rozpůlenými mandlemi. Koláč vložte do předehřáté trouby, pečte zvolna asi 35 minut. Upečený ještě horký koláč posypte krystalovým cukrem podle chuti.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček