velikost písma malá střední velká
Recepty
Dort k narozeninámČokoládový dort s broskvemi
Autor: RedakceTěsto
200 ml mléka
100 g hořké čokolády
60 g másla
2 vejce
180 g moučkového cukru
lžička skořice
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
máslo a mouka na formu
Krém
250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
25 g másla
120 g cukru moučky
150 g másla
1 lžíce rumu
velký kompot broskví
100 g oloupaných, lehce opražených mandlí
půl sáčku čirého dort -žele
Mléko a rozlámanou čokoládu rozpusťte na mírném ohni za stálého míchání a nechte zchladnou. Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí a vejci na hladký krém, po částech do něj vmíchejte prochladlé čokoládové mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto vlijte do máslem vytřené a hrubou moukou vysypané dortové formy, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 1 hodinu. Nechte zchladnout a dvakrát prokrojte. Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý pudink, vmíchejte do něj 25 g másla, postavte do studené lázně a míchejte do zchladnutí. Změklé máslo utřete s cukrem a rumem na hladký krém, po částech do něj zašlehejte pudink. Spodní díl dortu potřete krémem, posypte dvěma na kostičky nakrájenými broskvemi a opakujte v další vrstvě. Pak celý dort potřete krémem. Třetinu mandlí umelte a posypte jimi boky dortu. Povrch ozdobte mandlemi, potřete je dort-želé připraveným podle návodu, obložte mandlemi a nechte dobře vychladit.
Náš tip
Nemáte-li hořkou čokoládu do těsta, můžete ji nahradit 2 lžícemi kakaa.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček