velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Recepty z různých koutů světaChilli con carne z Mexika
Autor: Redakce250 g sýru čedar
Chilli omáčka:
300 g cibule
5 stroužků česneku
70 g oleje na smažení
750 g mletého hovězího masa
400 g rajčat v konzervě
30 g rajčatového protlaku
1 chilli paprička serrano
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 bobkové listy
1 lžička sladké papriky
1 lžíce oregana
½ lžičky mletého kmínu
špetka kajenského pepře
1 plechovka červených fazolí
250 g zakysané smetany
30 g tmavé čokolády (70 % kakaa)
Guacamole:
5 snítek koriandru (pouze listy)
1/2 cibule
1 čajová lžička zelené omáčky Tabasco (nemusí být)
1 stroužek česneku
1 rajče
450 g zralého avokáda
30 g extra panenského olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
½ lžičky soli
Orestujte na oleji kostičky nakrájenou cibulku dozlatova, přidejte na plátky nakrájený česnek, chilli papričku serrano, kterou předtím zbavte semínek a nakrájejte na půlky, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Snižte teplotu, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Pokud byste ho smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. Do pánve přidejte vodu, bobkové listy, nasekaná rajčata z konzervy, oregano, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. Maso s omáčkou poduste a přiveďte k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Snižte teplotu a nechte dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává. Nakonec přidejte slité fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte, můžete přidat i kousky čokolády. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Mezitím v misce rozmačkejte oloupaná a vypeckovaná avokáda na kaši, přidejte nadrobno nakrájenou ½ cibule, na kostičky nakrájená rajčata, olivový olej, smíchejte a dochuťte prolisovaným česnekem, koriandrem, solí a citronovou šťávou. Pokud máte rádi pálivé, přidejte trošku pálivé omáčky Tabasco. Chilli podávejte v hlubokém talíři spolu s nastrouhaným čedarem, guacamole a zakysanou smetanou. Vše servírujte v samostatných miskách.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Thermomix