velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Francouzské koláčeQuiche s olivami a sušenými rajčaty
Autor: RedakceTěsto:
300 g hrubé mouky
3 vejce
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky soli
Náplň:
asi 6 ks sušených rajčat naložených v oleji a česneku
malá sklenka černých oliv bez pecek
200 g lučiny
1 vejce
2 - 3 lžíce mléka
sůl a pepř
zelená petrželka nebo pažitka
tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
Mouku prosejte na vál a utvořte do ní důlek. Rozklepněte do něj vejce, přidejte olej a sůl a nejdříve nožem, pak rukama vypracujte hladké tuhé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi 30 minut odpočinout. Lučinu smíchejte se žloutkem, mlékem a trochou nasekané natě a ochuťte solí a pepřem. Rajčata sceďte a nakrájejte na kousky, olivy na kolečka. Formu na velký koláč vymažte a vysypte moukou, na dno roztáhněte (rozválejte) těsto, okraje vytáhněte podél boků a zarovnejte. Na těsto natřete lučinovou směs, poklaďte kousky oliv a rajčat a okraje potřete bílkem. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 40 minut. Koláč podávejte teplý či studený.
Tip:
Před koncem pečení posypte koláč nastrouhaným parmezánem nebo pecorinem.
foto: Jiří Poláček