velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pro šíthlou liniiČervená čočka s hráškem
Autor: Redakce250 g červené čočky
200 g mraženého hrášku
200 g hlívy ústřičné nebo houževnatce jedlého (nebo i jiných hub)
2 lžíce kvalitního oleje
sůl
pepř
zelená petrželka
Hrášek nasypejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte povolit. Čočku dejte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Nasypte ji do kastrolu, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte 5 minut (červená čočka se vaří kolem 5 minut, ne déle, pak se rychle rozváří). Hrášek nasypejte do vroucí vody a jen velmi krátce prohřejte. Čočku i hrášek sceďte, podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte lžičku oleje. Na pánvi s nepřilnavým dnem orestujte na lžíci oleje na kousky natrhané houby (trhejte podle lupenů), nepatrně je osolte a nasypejte na porce s čočkou a hráškem. Ozdobte petrželkou.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček