velikost písma malá střední velká
Rádce
Dodržujete tradice?Nezapomínejte o Velikonocích na luštěniny
Autor: RedakceJe potěšující, že i v dnešní uspěchané době dodržujeme velikonoční tradice. A to nejen co se týče výzdoby. Svátky jara našly svoji pevnou tradici také v našich kuchyních. A tak už od dob našich prapraprababiček připravujeme speciální pokrmy typické pro jednotlivé dny.
Jedním z takových je zelený čtvrtek. V tento den se v kuchyních nevařilo z ničeho jiného, než ze zelených ingrediencí a luštěnin. Pokud jste na ně pozapomněli a v tento den připravujete již léta jen špenát, pak je čas na změnu. Vyzkoušejte něco nového - třeba kočičí tanec. Pro toto jednoduché jídlo nepotřebujete nic jiného než čočku, kroupy, česnek, majoránku a osmaženou cibulku. To vše společně smícháte, dochutíte pepřem a solí a dáte zapéct. Čočka dodá pokrmu plno cenných výživových látek, jako jsou například bílkoviny, minerální látky a stopové prvky.
Zdravá čočka
Právě čočka je již po tisíce let považována za velmi důležitou potravinu, která dodává tělu dostatečné množství rostlinné bílkoviny, minerálních látek a stopových prvků. Díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku, vápníku je účinným prostředkem proti stresu, depresím a neurózám. Při pravidelné konzumaci pomáhá účinně snižovat cholesterol. Jednotlivé odrůdy čočky se rozlišují a nazývají podle barvy zrnek diskovitého tvaru. U nás je nejrozšířenější velkozrnná čočka, která se hojně využívá k přípravě pokrmů ve studené i teplé kuchyni. Pokud nechcete při vaření marnit čas přebíráním jednotlivých zrnek, vyzkoušejte čočku Lagris, která je díky unikátní technologii zpracování bez nečistot. V současnosti stále roste obliba červené čočky, která se uvaří během pár minut, aniž by se před zpracováním musela namáčet. Červená čočka Lagris se díky své jemné chuti dá kombinovat s celou řadou nejrůznějších surovin a skvěle se hodí třeba i k zahuštění polévek, gulášů či různých zeleninových jídel. Oblíbíte si ji i jako přílohu k masu, součást pomazánek, salátu nebo v netradiční kombinaci s rýží, pohankou nebo bílým zelím.