velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Speciality Jižního TyrolskaRizoto s bílým vínem, špekem, jablkem a mladým pórkem
Autor: Redakce
· 160 g rýže na rizoto (Carnaroli, Vialone Nano)
· 1 cibule
· 20 ml olivového oleje
· 1/2 l jablečné šťávy
· 1/2 l bílého vína Weissburgunder
· 1/2 l zeleninového nebo hovězího vývaru
· 1 jablko
· 80 g Jihotyrolského špeku
· 100 g mladého pórku
· 80 g másla
· 40 g nastrouhaného sýra
· sůl
· pepř
Bílé víno vařte tak dlouho, dokud vám nezbude jen 50 ml. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte rýži na rizoto a spolu s cibulkou ještě krátce poduste. Zalijte zredukovaným bílým vínem, postupně dolévejte jablečnou šťávu a zeleninový nebo hovězí vývar a za stálého míchání pomalu vařte. Po 17 minutách by měla být rýže uvařená hezky na skus. Přidejte na kostičky nakrájený špek, jablka, pórek, sýr, máslo a krátce promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Südtiroler Apfelkonsortium, Consortium Südtiroler Speck a Konsorcium Südtiroler Wein