velikost písma malá střední velká
Šéf v kuchyni
V naší kuchyni jsem šéfem jáSlepice v nudlích pro čtyři
Autor: RedakceNaše kolegyně Eva Hirschová, redaktorka gastrostránky Týdeníku Květy, nám kromě vyprávění o svém vztahu k vaření prozradila její oblíbený rodinný recept na slepici v nudlích. Její příběh si můžete přečíst v tištěném Překvapení č. 9 (v prodeji od 28. 2. 2022), recept je zde.
Slepice v nudlích pro čtyři
* 1 pokud možno dobře vykrmená slepice * 2 mrkve * 2 petržele * půl bulvy celeru * sůl * 1 bobkový list * 5 kuliček nového koření * 5 kuliček pepře
Na nudle
* 500 g hrubé mouky * 3 vejce * sůl
Slepici vložíme do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a nasypeme ke slepici. Osolíme, okořeníme a vaříme, až je slepice úplně měkká. Vyjmeme ji, necháme vychladnout, kůži odstraníme a maso obereme. Obrané kousky masa vložíme do pekáče s poklicí. Ve slepičím vývaru se zeleninou uvaříme nudle. Vývar by se měl z velké části vpít do nudlí, nesléváme ho. Uvařené nudle i s případným zbytkem vývaru přeložíme do pekáče na maso, zakryjeme poklicí a dáme do trouby zapéct. V troubě na velmi mírném plameni může čekat i několik hodin až se hosté dostaví.
Nudle
V mouce vytvoříme důlek, vyklepneme do něj vejce a přidáme špetku soli.
Vypracujeme hladké, nelepivé a ne příliš tuhé těsto. Je-li potřeba přidáme lžíci vody.
Těsto rozdělíme na díly, vyválíme na tenké pláty, necháme je lehce proschnout a nakrájíme široké nudle nebo fleky.
Usušíme je na plechu.
TIP
Podáváme s kyselými okurkami, nakládanými houbami, cibulkami nebo pikantní červenou řepou.
Foto: Hanuš Fantl