velikost písma malá střední velká
Šéf v kuchyni
V naší kuchyni jsem šéfem jáSLANÝ KOLÁČ QUICHE LAURENNE
Autor: RedakceV tištěném Překvapení Vám přinášíme od č. 7/2022 (v prodeji od pondělí 14. února) příspěvky na téma V naší kuchyni jsem šéfem já. Kromě Vás, čtenářek a čtenářů, se zapojily i některé členky redakce a naše kolegyně z jiných redakcí, naše externí spolupracovnice a své rady a tipy přidali také vyhlášení známí kuchaři a další slavné osobnosti.
Ke svému vyprávění na dané téma někteří prozradili i recepty na svoje oblíbená jídla, ale ty už se mnohdy do časopisu nevešly. A tak si je můžete přečíst zde a vyzkoušet je uvařit u Vás doma.
Zpěvačka Iva Frühlingová
Jsem velká labužnice, dobré jídlo si umím vychutnat
Vyzkoušejte slaný koláč, oblíbenou Ivinu pochoutku
SLANÝ KOLÁČ QUICHE LAURENNE
- Listové těsto si připravíme den předem z 250 g másla nebo Hery, 310 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžíce octa, 1/2 lžičky soli a vody.
- Druhý den těsto ve formě předpečeme se sterilizovaným hrachem, abychom měli připravený dokonalý základ na náplň.
- Nakrájíme na kostičky 200 g slaniny, nastrouháme si 200 g sýra gruyere a ementalu, někdo přidává i cibuli, ale já ji nemám ráda a je to dobré i bez ní.
- Slaninu osmažíme na troše másla, do mísy dáme 2 žloutky a 1 celé vejce, přidáme 250 ml smetany, trochu soli, pepře, muškátového oříšku a důkladně zamícháme.
- Na předehřáté těsto vsypeme slaninu i s výpekem. Důležité je výpek neslévat, ale opravdu použít celý obsah pánve.
- Na to nalijeme smíchané vejce se smetanou a nasypeme sýr. Pečeme na 200 °C 40-50 minut,dokud nebude vršek upečený dozlatova.
Je to opravdu dobrota! Vaše Iva F.