velikost písma malá střední velká
Šéf v kuchyni
Šéfkuchařka KateřinaMakronky s levandulovým krémem
Autor: RedakceČtenářka Kateřina popsala v Překvapení č. 11 (14.3.2022) svoji cukrářskou MAKRONKOVOU maturitu a slíbila podělit se o osvědčený recept.
Tady je:
Ingredience
Na skořápky:
55 g prosátého moučkového cukru (stačí prosít 1x)
55 g prosáté mandlové mouky (100 % mandle, ne „mouka" ze zbytků po vylisování mandlového oleje!)
potravinářské barvivo (nemusí být)
sníh z 1 většího bílku
cukrový rozvar
(55 g cukru a 15 ml vody)
Na krém:
80 g změklého másla
160 g cukru moučka
2 lžíce mléka
2 lžičky sušené levandule
Postup:
Do bílkového sněhu opatrně vmíchejte horký cukrový rozvar a důkladně jej vyšlehejte. Prosátý moučkový cukr smíchaný s mandlovou moukou vmíchejte po částech do bílkové směsi a nakonec přidejte potravinářské barvivo.
Těsto naneste pomocí zdobicího sáčku do silikonové formy umístěné na pečicím plechu, kterým několikrát opatrně udeřte o pracovní desku, aby z makronek odešly bublinky.
Makronky nechte při pokojové teplotě 45 minut zaschnout, aby na povrchu nelepily, a pečte 15 až 17 minut při 150 °C. Skořápky nechte úplně vychladnout a mezitím si připravte krém.
Změklé máslo šlehejte elektrickým mixérem na nejnižší výkon, přidejte cukr, mléko a rozdrcenou levanduli.
Zvýšte otáčky mixéru a šlehejte asi pět minut, až je krém hladký a našlehaný. Pomocí cukrářského sáčku naplníte makronky, které pak necháte alespoň dvě hodiny vychladit.
Foto: Shutterstock