velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
MasoŽiváňská pečeně
Autor: Redakce300 g vepřové kýty
300 g svíčkové (nebo roštěné)
250 g uzené slaniny
4 cibule
kousek červené papriky
3 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
Sůl
pepř
3 lžíce oleje
Všechno maso lehce naklepejte, nakrájejte na menší plátky a dejte do mísy.
Přidejte k němu utřený česnek, sůl, pepř, kmín, (kdo chce, může i špetku chilli), zakapejte olejem, promíchejte a nechte v chladu uležet.
Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, slaninu pokrájejte na plátky, papriku na kousky a společně s masem vše střídavě napichujte na velkou kovovou jehlu.
Špíz položte na dvojitý plát alobalu, pevně zabalte a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Balíček pečte asi 40 minut a během pečení ho několikrát pootočte.
Až bude maso hotové, alobal nahoře prostřihněte, rozevřete a takto pečte asi 5-10 minut, aby povrch zezlátl. Můžete ozdobit paprikou, zelenou petrželkou a podobně.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček