velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Kořenová zeleninaZeleninové koláčky
Autor: Redakce320 g hladké mouky
220 g másla + trocha na vymazání
120 ml ledové vody
1 lžička soli
vejce na potření
Náplň:
4 brambory
4 petržele
1 cibule
4 stroužky česneku
5 mrkví
1 malý celer
3 snítky čerstvého tymiánu
2 snítky čerstvého rozmarýnu
2 lžíce másla
150 g crème fraîche
olivový olej na zakápnutí
sůl a pepř
V míse smíchejte mouku se solí. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte k mouce a prsty prohněťte do konzistence drobenky. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pevné, nelepivé těsto.
Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu odležet. Troubu předehřejte na 200 °C. Všechnu kořenovou zeleninu a brambory nakrájejte na stejně velké kousky a dejte do zapékací mísy nebo hlubokého plechu.
Přidejte celé snítky bylinek, podlijte trochou vody a zakápněte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut. Zeleninu nechte zchladnout a snižte teplotu na 180 °C.
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na rozpáleném másle. Vmíchejte crème fraîche a směs přidejte k opečené zelenině.
Formičky vymažte máslem a vyložte kousky těsta tak, aby po stranách asi o 2 cm přečnívalo. Naneste do nich zeleninovou směs a překryjte přečnívajícím těstem, z něhož vytvořte ozdobný okraj (těsta můžete dát stranou více a vytvořit z něj různé ozdobné tvary).
Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte 30-40 minut dozlatova.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet