velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sladké VánoceZázvorová kolečka
Autor: Redakce100 g celozrnné špaldové mouky
150 g hladké mouky
35 g strouhaných mandlí
½ lžička Jedlé sody Dr. Oetker
1 balíček Finesse citrónové kůry Dr. Oetker
100 g třtinového cukru
35 g kandovaného zázvoru
(nakrájeného na tenké proužky)
½ lžička mletého zázvoru
½ lžička Perníkového koření Dr. Oetker
125 g změklého másla
50 g agávového sirupu
2 lžíce lesního tekutého medu
1 žloutek
Na potření a obalení:
1 bílek
1 lžička vody
třtinový cukr
V míse smíchejte mouku, mandle, sůl, sodu, kůru, cukr, zázvor a koření.
Přidejte máslo, sirup, med a žloutek a ručně vypracujte hladké těsto.
Z těsta vytvořte válečky o průměru 1,5 cm a uložte je asi na hodinu do chladničky.
Bílek s vodou smíchejte a válečky hmotou pomocí štětce nebo mašlovačky potřete.
Obalte je v cukru a nakrájejte na 0,5 cm plátky.
Plátky rozložte na plechy vyložené pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 10 minut.
Kolečka nechte vychladnout a podávejte.
Tip: Jemně pikantní zázvorová kolečka nemusí zdobit jen vánoční tabuli, jsou výborná i jako sušenky k čaji. Agávový sirup můžete nahradit třeba medem.
Připravila: Jitka Musilová
Zdroj: Pavla Stoklasová/Resort Valachy
Foto: Resort Valachy, Dr. Oetker a Labeta