velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Slané koláčeZávin se zelnou náplní
Autor: Redakce1 balení listového těsta
1 vejce na potření
kmín nebo hrubá sůl na posypání
Náplň:
1 lžíce sádla
1 malá cibule
3 brambory
1 malá sklenice kysaného zelí
drcený kmín
mletá sladká paprika (nemusí být)
sůl
pepř
cukr podle chuti
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Na rozpáleném sádle nechejte zesklovatět cibuli, přidejte brambory, podlijte troškou vody, osolte a poduste téměř doměkka.
Pak přidejte okapané zelí a vařte, dokud se tekutina neodpaří. Ochuťte solí, kmínem, paprikou a podle chuti i cukrem. Nechejte vychladnout.
Těsto rozdělte na dva stejné díly a každý rozválejte na tenký plát. Na každý díl dejte část náplně, stočte do závinu a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
Záviny potřete vejcem, posypejte hrubou solí nebo kmínem, několikrát propíchněte vidličkou a vložte do trouby předehřáté na 200 °C.
Po pár minutách snižte teplotu na 180 °C a záviny upečte dozlatova.
Tip: Do zelné směsi můžete přidat houbové koření.
Připravila: Helena Hladíková / Foto: Gurmet