velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Tyrolská kuchyněVývar se špekovými knedlíky
Autor: Redakceasi 750 g hovězího masa i s kostí
200 g kořenové zeleniny
1 cibule
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
sůl
kousek pórku
1 mrkev
kousek celeru a petržele
oříšek másla
Knedlíky:
několik rohlíků, ideálně pár dní starých
100 g libové tyrolské slaniny
oříšek sádla
100 g hrubé mouky
200 ml vody
sůl, mletý pepř
špetka mletého muškátového květu
hrst zelené petrželky
Rohlíky nakrájejte na kostičky, nechte je oschnout, případně je opečte v mírně vyhřáté troubě, a nasypte do misky. Slaninu nakrájejte na kostičky, rozškvařte na sádle a přidejte k rohlíkům. Přisypte nakrájenou petrželku, zalijte vejcem rozmíchaným v osolené a opepřené vodě a zahustěte moukou.
Mokrýma rukama tvarujte kulaté knedlíčky o průměru asi 5 cm a vložte je do vroucí, osolené vody. Vařte doměkka (bude to trvat asi 7 minut podle velikosti knedlíčků) a poté vyjměte. Maso dejte do hrnce s dostatečným množstvím vody a přidejte sůl a koření. Očistěnou kořenovou zeleninu i cibuli nakrájejte na kousky a nasucho osmažte.
Přisypte do hrnce k částečně uvařenému masu a vařte dál na mírném plameni, dokud maso nebude zcela měkké. V hrnci na kousku másla mezitím zpěňte najemno nakrájenou mrkev, celer, petržel a pórek a přidejte k vývaru.
Ještě krátce povařte, přidejte najemno nasekanou petrželku a podle chuti osolte. Knedlíky rozdělte do talířů a zalijte polévkou.
Tip: Knedlíčky můžete připravit i v kombinaci se sýrem nebo čistě sýrové a se špekovými je v polévce nakombinovat.
Připravila: Blanka Poláčková
Foto: Jiří Poláček
Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková