velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
ŠvestkyVoňavý švestkový koláč
Autor: Redakce
150 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
65 g moučkového cukru + trocha na posypání
1 vejce
75 g změklého másla nebo margarínu
750 g švestek
Krém:
1 balíček Pudingu s vanilkovou příchutí
40 g moučkového cukru
500 ml mléka
vanilkový cukr na posypání
V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem.
Přidejte cukr, vejce, máslo nebo margarín a zpracujte na hladké těsto.
Z něj vyválejte kulatý plát a vložte ho do vymazané a moukou vysypané koláčové formy.
Okraje lehce povytáhněte a přitlačte a korpus na několika místech propíchněte vidličkou. Formu vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut.
Mezitím omyjte švestky, zbavte je pecek a rozkrojte podélně na čtvrtiny. Poté svařte pudingový prášek s cukrem a mlékem podle návodu na obalu.
Puding rozetřete na předpečený korpus a poklaďte švestkami slupkou dolů. Vraťte zpátky do trouby a pečte dalších asi 20 minut.
Hotový koláč posypejte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Tip: Koláč posypejte mandlovými plátky a podávejte s ušlehanou smetanou nebo vanilkovou omáčkou.