velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
ZázvorVoňavý perník
Autor: RedakceVoňavý perník
300 g hladké mouky
80 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
šťáva a kůra z 1 bio citronu
4 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
2 umleté hřebíčky
1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
1 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
150 ml mléka
1 lžička jedlé sody
1/2 sáčku prášku do pečiva
150 g směsi rozinek a kandovaného ovoce
kvalitní čokoláda na polití
40 g spařených oloupaných mandlí
Cukr s máslem a vejcem utřete do pěny. Vmíchejte koření, mléko, rum, prosetou mouku se sodou, práškem do pečiva a kakaem, směs rozinek a ovoce, citronovou kůru i šťávu. Těsto vlijte do vymazané a strouhankou vysypané formy a povrch uhlaďte. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut. Hotový moučník vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ve vodní lázni a povrch perníku ozdobte. Posypte rozpůlenými mandlemi a nechte zaschnout.
Tip: Perník můžete podélně rozříznout na dvě poloviny a jednu z nich namazat meruňkovou nebo jinou zavařeninou podle chuti.