velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Na piknikVoňavá placička s cuketkou
Autor: RedakceIngredience
· 250 g bio hladké mouky Babiččina volba
· 20 ml bio nebo farmářského plnotučného mléka
· 90 ml teplé vody
· 4 g sušeného droždí
K dokončení:
· 1 balení bio mozzarelly
· 1 jarní cibulka nebo šalotka
· 1 menší bio cuketa, pak choi nebo podobně
· bylinky k dokončení
· sůl a pepř
Postup
Veškeré ingredience smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Zaprašte moukou a nechte pod utěrkou kynout na teplém místě asi 45 minut do zdvojnásobení objemu těsta.
Zeleninu si nakrájejte na drobné proužky, mozzarellu natrhejte na drobnější kousky.
Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto vychází na dvě stejné placky, ty rozválejte na pomoučeném vále. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
Ozdobte placky bohatě zeleninou a mozzarellou, asi jednu třetinu sýra zatím nechte stranou. Dejte placky péct. Když začnou okraje lehce zlátnout, položte nahoru zbytek sýra, upravte troubu na horní gril a nechte sýr rozpéct.
Po upečení lehce popepřete a osolte, zdobte microgreens nebo bylinkami. Podávejte na prkénku pokrájené na klínky jako pizzu.
Tělo volá zelenou
Zelenina je ale obecně v některých případech podceňována, a to především z hlediska chuti, jelikož ji mnozí neumějí správně připravit. Typickým příkladem mohou být cukety. Cukety obsahují vysoké množství vody a jsou tak velmi lehce stravitelné. Z toho důvodu ale nemají nikterak výraznou chuť, což od jejich konzumace mnohé odradí. To je ale škoda, jelikož jsou bohaté na vápník, hořčík a železo, a díky své lehkosti dokáží skvěle doplnit jídla na mnoho způsobů.
Opečené či grilované cukety jsou pro mnohé slastí a v kombinaci s domácím křupavým flatbreadem z bio mouky se stávají nerozlučnou dvojkou. Rozpečená mozzarella všechny chutě propojí a už stačí jen posypat bylinkami a váš nový oblíbený jarní pokrm je na světě.
Jarní novinky
Zajímáte se o to, z čeho se potraviny, které konzumujete, skládají? Snažíte se při jejich výběru jít cestou bez chemie a otázka životního prostředí vám tak není cizí? Pak dávejte nyní dobrý pozor. Babiččina volba totiž letos na jaře rozšířila své moučné portfolio o produkt s certifikací bio. Vyrábí se z obilí pěstovaného podle přísných pravidel bio produkce, která garantují organický původ surovin. Neobsahuje genově modifikovaný materiál ani přídatné látky (éčka). Navíc veškeré obilí je zpracované v mlýně, kam se běžná produkce nedostane, díky čemuž má mouka zaručenou vysokou kvalitu a čistotu produktu. Bio mouka Babiččina volba má také velmi dobré pečící vlastnosti. Pokud tedy patříte k fanouškům zdravé a ekologické stravy, je pro vás tento produkt jako šitý na míru.
Novinkou je také Babiččina volba Univerzální, která je univerzálním géniem pro každou kuchyni. Kombinuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodná pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku. Pokud jste minimalista, který se snaží dělat věci efektivně, je Babiččina volba Univerzální pro vás ideální parťákem. Obě mouky jsou k dostání ve vybraných hypermarketech Albert.