velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Dobrou chuťVídeňská cibulka udělá i z obyčejné kaše delikatesu
Autor: RedakceBramborová nebo hrachová kaše, ale i čočka nebo omeleta se změní v delikatesu, posypeme-li ji na závěr smaženou cibulkou. Ta bude nejchutnější a také nejvzhlednější, pokud ji nakrájíme na tenké prstýnky a usmažíme na ghí.
„Stejně jako se pravý vídeňský řízek smaží zásadně na přepuštěném másle, je stejný postup ideální i pro přípravu smažené cibulky. Ghí, jak nazývá přepuštěné máslo ajurvéda, má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), takže se nepřepaluje, a navíc dodá smažené cibuli nezaměnitelnou chuť a vůni. Proto ho rády používaly už naše babičky, a to nejen ke smažení, ale i k maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet.
Do zlatova usmaženými cibulovými prstýnky můžete posypat bramborovou nebo hrachovou kaši, čočku, omeletu i vařené brambory, nebo jimi přizdobit třeba guláš," radí Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko a připomíná ještě jednu důležitou vlastnost ghí - tím, že neobsahuje mléčné bílkoviny, nemusí se ho obávat ani lidé s intolerancí laktózy a kaseinu.
Recept
Smažené cibulové prstýnky
Suroviny:
1 větší bílá nebo žlutá cibule, 1 lžíce hladké mouky,
ghí od Českého Ghíčka
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí kolečka. Ta pak dejte na hromádku na hluboký talíř a zlehka je posypejte hladkou moukou. Udělejte to ale až těsně před smažením, jinak by mouka zvlhla a prstýnky by byly „blátivé".
Na menší hlubší pánvi rozehřejte ghí od Českého Ghíčka tak, aby vrstva tuku byla asi 1 cm vysoká. Pak po částech vkládejte cibulové kroužky. Jakmile začnou zlátnout, vyjměte je děrovanou naběračkou a rozložte na papírovou utěrku. Můžete hned podávat.
Tip
Vyzkoušejte BIO Ghí
Ghíčko v bio kvalitě je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, který pochází od krav chovaných v ekologickém zemědělství.
Krávy se pasou většinu času na trávě, proto jejich mléko obsahuje i větší množství vitamínů, minerálů a např. kyselinu CLA, která pomáhá snižovat tuky i hladinu cholesterolu v těle a pomáhá budovat svalovou hmotu.
Bio ghíčko se nepřepaluje, krásně voní a skvěle chutná.
Vydrží až rok a nemusí se chladit. Bio Ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz za 422 Kč (760 ml).
-
Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz