velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Rozpalte grilyVepřové maso s lehkým bramborovým salátem
Autor: Redakce4 vyšší plátky vepřové krkovice
2 lžíce medu
4 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce sójové omáčky
2 stroužky česneku
sůl
pepř
Salát:
6 brambor
1 svazek jarní cibulky
60 ml olivového oleje
šťáva z 1 citronu
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce červeného octa
2 stroužky česneku
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst čerstvého kopru
Sůl
pepř
Nejprve v misce smíchejte suroviny na marinádu. Prošlehejte med, hořčici, jablečný ocet, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Maso naložte do směsi a nechte odležet 3 hodiny nebo ideálně přes noc. Pak maso zprudka z obou stran ogrilujte. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte (nebo slupku nechte, je-li tenká), nakrájejte na plátky a dejte do misky. Cibulku a česnek nasekejte na tenké plátky, kopr a petrželku nadrobno a přisypte k bramborám. Olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, ocet, sůl a pepř prošlehejte a vmíchejte k zelenině. Salát nechte odležet minimálně 3 hodiny, klidně si ho ale udělejte den předem. Podávejte s krkovičkou.
Tip: Med v marinádě se postará o zkaramelizovaný povrch masa a vytvoří zajímavý kontrast k ostré hořčici. Pokud ale o sladké příliš nestojíte, přidejte jednoduše více soli nebo sójové omáčky.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet