velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Maso a fíkyVepřová panenka s rozmarýnem
Autor: Redakceasi 700 g vepřové panenky
sůl
mletý pepř
několik větviček rozmarýnu
1 lžíce citronové šťávy
4 lžíce oleje
8 čerstvých fíků
1 limetka + kousek na ozdobu
4 lžíce medu
4 lžíce koňaku
šťáva z 1 pomeranče
1 lžíce másla
Panenku osolte, opepřete, potřete lžící citronové šťávy a částí oleje a nechte hodinu rozležet.
Pánev vytřete olejem a z obou stran maso osmažte dozlatova.
Přendejte ho do máslem vytřeného pekáčku, posypte jemně nasekaným rozmarýnem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 20-30 minut.
Znovu rozehřejte pánev a nalijte do ní med, šťávu z pomeranče a nechte krátce probublat. Vmíchejte limetku a fíky nakrájené na dílky a opravdu jen velmi krátce prohřejte. Maso vyjměte z trouby a obsah pánve vlijte do pekáčku.
Promíchejte se šťávou a společně ještě minutu pečte. Poté vyjměte z trouby, přidejte maso a ozdobte dílky limetky a lístky rozmarýnu.
Tip: Podávejte se zeleninovými nebo bramborovými hranolky pečenými v troubě.
Připravila: Blanka Poláčková, Foto: Jiří Poláček
Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková