velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Borůvky do každé rodinyVepřová panenka s borůvkovo-jablečným kompotem
Autor: Redakce1 lžíce kokosového oleje
1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce prolisovaného česneku
2 lžíce sójové omáčky
80 g medu
1/4 lžičky mleté skořice
špetka kajenského pepře
600 g vepřové panenky
150 g bio borůvek
75 g jablka
3 velké brambory
1/4 hrnku nesoleného másla
2 lžíce bílého řeckého jogurtu
30 ml mléka
1/2 lžičky mořské soli
1/2 lžičky černého pepře
V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, ocet, česnek, sójovou omáčku, med, skořici a kajenský pepř a našlehejte. Panenku rozkrojte na polovinu a vložte ji do zapékací mísy. Přidejte borůvky a oloupané jablko nakrájené na kostičky. Polijte omáčkou, maso otočte a zakryjte potravinářskou fólií.
Uložte na 4-8 hodin do chladničky. Poté odstraňte fólii a mísu vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 25 minut. Následně maso přelijte šťávou a pečte dalších 25 minut, dokud nebude pěkně propečené.
Mezitím přiveďte vodu v hrnci k varu a vložte do ní brambory. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nebudou měkké, abyste je mohli snadno rozmačkat vidličkou. Do horkých rozmačkaných brambor přidejte máslo, nechte ho rozpustit a přidejte ještě jogurt, mléko, sůl a pepř.
Rozmixujte dohladka. Panenku podávejte s bramborovou kaší a pokrm přelijte šťávou z mísy.
Víte, že...
...borůvky jsou doslova antioxidační bombou a obsahují též hodně vitaminu C a vlákniny? Zlepšují mozkovou činnost, redukují břišní tuk a příznivě působí na zrak.
Připravila: Helena Hladíková
Foto a zdroj: Kelly Pfeifferová: Superpotraviny do všech jídel (Metafora)