velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sladké...Velikonoční mazanec slazený stévií
Autor: RedakceIngredience:
230 g pšeničná mouka hladká,
150 g pšeničná mouka hrubá
40 g Irbis Stévie
30 g droždí
40 g vepřové sádlo
150-200 ml mléka
sůl
loupené sekané mandle, rozinky, vejce na potření.
Postup: Mouky promícháme a prosijeme sítkem. Vsypeme do mísy a vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu cca 30 °C a malou částí (100 ml) zalijeme droždí v míse. S malým množstvím mouky si v důlku pomocí vidličky vyrobíme velmi řídké těsto - omládek. Takto připravený omládek necháme v teplém prostředí vykynout (až svůj původní objem zvětší na dvojnásobek).
Ve zbylém mléce rozpustíme sladidlo Irbis, přidáme žloutek, olej, sádlo, sůl a směs znovu zahřejeme na původní teplotu. Zalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout (zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek). Nejlépe uděláme, když těsto po vykynutí opět promícháme a znovu necháme vykynout.
Pro výrobu mazanců hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a ty stočíme do tvaru bochánku. Položíme na tukem zlehka namazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Natvarované výrobky necháme kynout v teplém prostředí asi 20 - 30 minut a poté pečeme při teplotě cca 180 °C.