velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Velikonoční hodováníVelikonoční chléb s bylinkovou náplní
Autor: Redakce300 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
100 ml mléka
2 lžíce másla
drcený a celý kmín
sůl
mouka na vál
Na náplň:
250 g měkkého tvarohu
3 stroužky česneku
2 jarní cibulky
hrst mladých kopřiv
hrst zelené petrželky
2 lžíce kopru
sůl, pepř
Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Mléko rozšlehejte s 1 vejcem a přimíchejte rozehřáté vlažné máslo, sůl a drcený kmín. Z mouky a mélka vypracujte vláčné těsto, které přikryjte a nechte asi hodinu v chladu odležet. Mezitím rozetřete tvaroh s prolisovaným česnekem, najemno nakrájenými cibulkami (i s natí) a nasekanými bylinkami. Směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát, natřete na něj náplň a zatočte do rolády. Konce dobře přimáčkněte. Závin přeneste na pečicím papírem vyložený pekáč, povrch propíchejte několikrát vidličkou, potřete rozkvedlaným vejcem a posypte celým kmínem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Po částečném vychladnutí rozkrájete chléb na plátky.
Náš tip
Podávejte k dušené, pečené nebo čerstvé zelenině.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček