velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Velikonoční dobrotyVaří Karolína Kamberská
Autor: RedakceCo o svátcích jara připravit pro své nejbližší? Kuchařka Karolína Kamberská má několik snadných, ale přitom velmi lahodných tipů. Inspirujte se!
Velikonoční nádivka se špaldou
50 g másla
2 hrsti spařených kopřiv
400 g uzeného masa
4 vejce
4 lžíce hladké špaldové mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
4 lžíce smetany
menší hrst kadeřavé petrželky
sůl, čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
plátky mandlí
Křenová šlehačka k podávání:
smetana ke šlehání
3 cm čerstvého křenu
sůl
Máslo si rozpusťte v kastrůlku. Kopřivy propláchněte a spařte horkou vodou. Pak z nich sceďte vodu, změklé položte na prkýnko a nasekejte najemno. Uzené nakrájejte na malé kostičky. Z pečicího papíru s alobalem si složte zapékací mističky o rozměru asi 10x10 cm (v menších mističkách bude nádivka zbytečně nízká. Vymažte je troškou rozpuštěného másla. Troubu předehřejte na 170 °C. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte žloutky a zbytek rozpuštěného másla, vymíchejte hladkou kašičku. Přidejte maso, kopřivy, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Se solí to nepřehánějte, uzené bývá dost slané. Bílky ušlehejte do pevného sněhu a ten pak opatrně vmíchejte ke směsi. Rozdělte do mističek a povrch posypte plátky mandlí a vložte do trouby. Pečte 20-25 minut dozlatova. Mezitím si ušlehejte smetanu, vmíchejte do ní sůl a čerstvě nastrouhaný křen. Mističky s upečenou nádivkou podávejte ozdobené křenovou šlehačkou a petrželkou.
Tip: Celá manipulace s kopřivami, od sběru až po krájení, se vám bude lépe dělat v gumových rukavicích. Vyzkoušejte třeba nitrilové rukavice značky Fino, které jsou vhodné i pro alergiky na latex.
Králík na hořčici a rozmarýnu
3 lžíce olivového oleje
4 králičí stehna
sůl, pepř podle chuti
100 ml dijonské hořčice
150 g slaniny pokrájené na nudličky
1 cibule pokrájená na kolečka
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
1 lžička sladké papriky
200 ml bílého vína
hrst lístků čerstvého rozmarýnu
černé olivy bez pecky
hrst hladkolisté petrželky
Troubu předehřejte na 160 °C. Porce králičího masa mezitím osolte, opepřete a nechte zatáhnout na pánvi z každé strany asi 3 minuty. Pečicí rukáv si z jedné strany uzavřete, pak do něj vložte maso. Šťávu z pánve vypláchněte troškou připraveného vína, do kterého vmíchejte také hořčici, a nalijte na maso. Přidejte slaninu, cibuli, bobkový list, pepř, sladkou papriku, rozmarýn, olivy a podlijte zbytkem vína. Rukáv uzavřete i z druhé strany a pečte asi hodinu.
Pak rukáv nahoře rozstřihněte a roztáhněte do šířky a posledních 20 minut pečte při 200 °C, aby se vytvořila zlatavá kůrka. Hotová stehna podávejte se špenátovými noky, ale skvělé jsou třeba i šťouchané brambory či tagliatelle. Ozdobte hladkolistou petrželkou.
Velikonoční jidášky s levandulovým medem
30 g čerstvého droždí
1 lžíce moučkového cukru
250 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
250 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
špetka mleté skořice
3 lžíce medu
1 lžička strouhané citronové kůry
1 bílek
Na potření:
2 lžíce másla
2 lžíce medu
hrst sušených kvítků levandule
Nejprve si v kastrůlku rozpusťte máslo s medem a vmíchejte do něj levandulové květy. Zatímco budete připravovat jidášky, levandulová vůně a chuť se promísí s máslem a medem.
Droždí rozdrobte do mísy, posypte ho moučkovým cukrem, promíchejte a počkejte, než se droždí působením cukru rozpustí. Přidejte 100 g polohrubé mouky a vlažné mléko, umíchejte těstíčko, zakryjte ho utěrkou a nechte stát, dokud vám nevzejde kvásek (bude to trvat necelou půlhodinu). K vykynutému kvásku přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, obě zbývající mouky, sůl, skořici, med a citronovou kůru. Dobře propracujte na hladké těsto. Posypte ho lehce hladkou moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout v teple asi hodinu.
Troubu předehřejte na 190 °C. Z vykynutého těsta oddělujte kousky zhruba velikosti vejce, vyválejte z nich válečky silné 1-2 cm a zaplétejte je v různé tvary: uzlíky, spirály, smyčky, šneky, esíčka či ptáčky. Tvary ale dělejte drobné, ještě nakynou. Klaďte je na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným bílkem. Pečte asi 15 minut dozlatova. Mezitím si rozehřejte máslo s medem a levandulí (je-li to potřeba) a přeceďte do misky. Před podáváním potřete jidášky touto směsí, nejlépe když jsou ještě vlažné. Pokud vám nevadí suché kvítky levandule, můžete je pár kvítky i dozdobit.