velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pravé domácí...Vanilková zmrzlina s ostružinami
Autor: RedakceVanilková zmrzlina s ostružinami
základní korpus + špetka vanilky
1 lžička citronové kůry
Náplň:
150 g ostružin + trocha na ozdobení
2 žloutky
60 g moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
Ostružiny nakrájejte nadrobno.
Smetanu dejte do kastrůlku, přidejte podélně přepůlený vanilkový lusk a nechejte přejít varem.
Odstavte a nechejte dobře vychladit. Žloutky vložte do misky, přidejte cukr a misku postavte do horké vodní lázně.
Šlehejte do zhoustnutí. Odstavte a nechejte zchladnout.
Pak promíchejte se smetanou a nakrájenými ostružinami.
Vložte do zmrzlinovače, vzniklou hmotu rozetřete na připravený korpus, ozdobte ovocem a dejte na pár minut do mrazničky.
Pokud nemáte zmrzlinovač, směsí rovnou naplňte korpus a dejte asi na 2 hodiny do mrazničky (ozdobte až při podávání).
Hotový koláč nechejte pár minut povolit a podávejte.
Tip: Použít můžete také bílý řecký jogurt nebo tvaroh.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková