velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
PizzaTurecká pizza "lahmacun"
Autor: RedakceTěsto:
350 g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
2 lžíce olivového oleje
160 ml vlažné vody
špetka soli
Náplň:
2 lilky
4 stroužky česneku
2 červené papriky
1 bílá cibule
1 hrst černých oliv
1 hrst hladkolisté petržele
olivový olej na zakápnutí
sůl a pepř
V míse smíchejte mouku, sušené droždí, olej, sůl a promíchejte. Postupně přilévejte vodu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte v teple hodinu kynout. Lilky propíchejte vidličkou, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě na 200 °C asi 30 minut, dokud se slupka nezvrásní a dužina nebude zcela měkká. Nechte chvilku zchladnout, pak je rozřízněte a dužinu vyškrabejte do nádoby vhodné na mixování. Přidejte česnek, sůl, pepř a rozmixujte dohladka. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněné pracovní ploše do tenké placky, pomažte ji rozmixovaným lilkem a poklaďte proužky papriky, na kolečka nakrájenou cibulí a olivami. Zakápněte olejem a pečte v troubě na 230 °C asi 10–15 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Posypte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.
Tip: Tahle placka se obvykle připravuje s mletým jehněčím nebo hovězím masem, základem je pečený lilek. Do náplně můžete přidat i velmi výrazný sýr.
Připravila: Jitka Musilová Foto: Gurmet