velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Pohankový kubaTradiční oběd na Štědrý den s malou obměnou
Autor: RedakceHoubový kuba je oblíbené postní jídlo, které je vhodnou přípravou na sváteční, převážně masité hodování. Obvykle se připravuje z krup, proč ale letos nevyzkoušet něco nového a nenahradit je pohankou? Tahle starobylá, v současnosti neprávem opomíjená obilnina má totiž mnoho výhod. Je to mimořádně zdravá potravina, obsahující spoustu kvalitních bílkovin, vlákniny, stopových prvků i vitaminů. Má příjemnou oříškovou chuť a je uvařená rychleji než kroupy. A s houbami a majoránkou si výborně rozumí. Tak dobrou chuť a pěkné svátky!
Pohankový kuba
Voňavá pohanka s houbami, bramborami a ozdobená rukolou
4 porce
Ingredience:
320 g pohanky Menu Gold
40 ml oleje
200 g cibule
200 g směsi hub (žampiony, hlíva ústřičná)
Zeleninový vývar
Majoránka
200 g brambor
20 g rukoly
Postup:
Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby.
Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5.
Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout.
Na kostičky nakrájené brambory předvaříme.
Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova.
Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou.
Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C.
Na talíři k pohanku s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.